Font Boyutunu Büyüt Font Boyutunu Küçült Yazıcı Dostu Bu Haberi Arkadaşınıza Gönderin
AKILCI İLAÇ KULLANIMI

Bu Haber 292 Defa Okundu ve 0 yorum eklendi.
Eklenme Tarihi : 2017-02-01 14:13:52

Ülkemizde antibiyotikler en çok kullanılan ilaçlar içerisindedir ve ne yazık ki bunların önemli bir kısmı gereksiz ya da yanlış kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir. Antibiyotik direnci, bakterilerin herhangi bir antibiyotiğin varlığına rağmen üreyebilmesi ve enfeksiyon yapabilmesidir. Bunun sonucunda ise, daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda işe yaramazlar. Bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır.

Antibiyotik direnci tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Antibiyotiğe dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta ayrıca tedavi maliyetlerinde artışa neden olmaktadır.

Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, burun akıntısını öksürüğü hafifletmez. Grip ve soğuk algınlığı gibi virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez, iyi bir bağışıklık sistemi bu tür hastalıkları yenebilir. Antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olmasının yanı sıra doz aralıklarının uygunsuz olması da antibiyotik direncine yol açmaktadır. Hekim önerisi ve eczacı danışmanlığı olmadan kullanılan antibiyotik, sonu ölüme varabilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Birine iyi gelen antibiyotik başkasına zarar verebilir. Eğer antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir enfeksiyon hastalığı bile, direnç nedeniyle ölümcül olabilir, insanlık antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumuyla karşı karşıya kalabilir.

Gelecek hepimizin geleceği olduğuna göre geleceğin sorumluluğu da hepimizin olmalıdır.  Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Daha önceki bir hastalıkta kullanılan bir antibiyotik, tekrar benzer hastalığa yakalanılsa bile hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Özellikle grip, nezle gibi virüslere bağlı enfeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Antibiyotikler doğru dozda, doğru şekilde ve reçeteye uygun zaman aralıklarında alınarak uygun biçimde kullanılmalıdır. Hasta kendini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirlediği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi takdirde faydadan çok zarar getirecektir. Hekim gerekli görmedikçe, hekimlere antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmamalıdır.

Sadece bu temel gerekliliklerin yerine getirilmesiyle antibiyotik direncinin yayılmasını durdurabilir ve antibiyotiklerin sağladığı avantajlardan faydalanmaya devam edebiliriz. Haydi sorumlu davranmaya bugünden başlayalım, unutmayalım sevgi sorumluluk gerektirir.

Etiketler : akilci ilac kullanimi

Bayburt İl Sağlık Müdürlüğü - AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Okuyucu Yorumları

Toplam 0 yorum eklendi.